Explode -
Explode -
Explode -
Explode - Ultimate
Explode -
Explode - Savetovanja
Explode -
Explode -

Prijavljivanje

MP Core BCAA 3:1:2 Powder 215 g

Šifra proizvoda: 7029
3.100,00 rsd
BCAA 3:1:2™ - kao temelj muskulature
 
- brzoapsorbujući kompleks aminokiselina razgranatog lanca
- povećavaju sintezu, a smanjuju razgradnju proteina, tj. mišića
- povećavaju izdržljivost, smanjuju umor i skraćuju vreme oporavka 
- sagorevaju masti i obezbeđuju suvu bezmasnu mišićnu masu
- čuvaju rezerve glikogena u mišićima 
- nalaze se u idealnom odnosu 3:1:2 (leucin-izoleucin-valin)
 
Značaj aminokiselina razgranatog lanca u sportskoj suplementaciji
 
Zajedno sa proteinima, aminokiseline predstavljaju najvažnije suplemente u sportskoj ishrani, naročito za bodibildere i dizače tegova. BCAA 3:1:2™ (Branched Chain Amino Acids) čine tri aminokiseline razgranatih lanaca: L-valin, L-leucin i L-izoleucin u idealnom odnosu (L-leucin 3 grama po dozi, L-valin 2 grama i L-izoleucin 1 gram).Pošto su BCAA esencijalne aminokiseline, ljudski organizam ih ne može sintetisati, pa ih mora unositi hranom ili dodacima ishrani. Njihova jedinstvena hemijska struktura izdvaja ih od ostalih aminokiselina.
 
One su neophodne svim sportistima, ali za dizače tegova, teške sportove i sportove koji zahtevaju izdržljivost, od posebnog su značaja. Pod normalnim okolnostima sagorevanje ugljenih hidrata daje organizmu dovoljnu količinu goriva za savladavanje napora, ali tokom intenzivnih treninga i povećanih napora organizam ima povećane potrebe za energijom. Da bi sebi obezbedio potrebnu energiju, organizam počinje da sagoreva proteine, što usporava razvoj mišićne mase.
 
Kako BCAA deluju na organizam
 
BCAA se lako pretvaraju u glukozu, a skoro 10% celokupne telesne energije dobija se od njih. Što se više proteina sagori, manje ostaje za obnavljanje i izgradnju mišića. Zato je važno da organizam sportiste uvek ima dovoljnu količinu BCAA. Hrana, kao što su crveno meso ili proteini iz surutke ili jaja, bogata je ovim aminokiselinama, ali često nije moguće uneti potrebnu količinu, pa BCAA treba dodavati u obliku posebnih dodataka.
 
BCAA pomažu organizmu da u toku vežbanja održi ravnotežu testosterona u odnosu na kortizol. Da bi okruženje bilo povoljno za rast mišića, bitno je da se održava viši nivo testosterona, a niži kortizola. Takođe, olakšavaju anaboličke efekte tako što oslobađaju pojedine anabolne hormone: insulin, hormon rasta (GH) i faktore rasta nalik na insulin (IGF-1). Mnogobrojne studije pokazuju da BCAA mogu imati snažan antikatabolički efekat i očuvati mišićnu masu u uslovima intenzivnog treninga, kao i kod dugotrajnih dijeta. Za razliku od drugih aminokiselina, BCAA mogu same da sagorevaju i da budu gorivo za mišiće koji su dugo pod opterećenjem kod vežbi izdržljivosti. 
 
Leucin stimuliše sintezu mišićnih proteina i usporava njihovu rezgradnju kod intenzivnih treninga. Izoleucin je glikogenska aminokiselina, koja obezbeđuje glikogen koji ćelije sagorevaju u procesu stvaranja energije. Valin, kao i ostale dve aminokiseline, podstiče proteinsku sintezu i obezbeđuje energiju stvaranjem glukoze. Pomaže obnavljanje tkiva.
 
BCAA 3:1:2™ u kombinaciji sa glutaminom
 
Naučno je dokazano da aminokiseline razgranatog lanca u kombinaciji sa glutaminom mogu da povećaju zadržavanje azota u organizmu, a to rezultuje akumulacijom mišićne mase bez masnih depoa. Ova kombinacija takođe povećava snagu i uopšteno ima pozitivan efekat na konstituciju čitavog organizma. Redovna upotreba BCAA i glutamina uz ishranu sa redukovanim kalorijama značajno povećava glatku mišićnu masu, a istovremeno drastično smanjuje procenat telesne masti. Pored toga, ova kombinacija ima pozitivan efekat na imunitet i ima snažan antikatabolički efekat jer štedi glikogenske rezerve u jetri i mišićima, pa može da posluži kao gorivo kod izuzetno napornih i produženih treninga kada se istroše glikogenske rezerve.
 
Preporučeno doziranje i način upotrebe
 
sadržaj 2 dozirne merice rastvoriti sa 3 - 3,5 dl hladne vode. Uzimati 1-3 puta dnevno, između obroka, 30-45 minuta pre treninga i neposredno posle treninga.
 
 
Podaci o nutritivnoj vrednosti
 
Broj doza po pakovanju: 30
 
Veličina doze: 2 dozirne merice (7,16 g)
 
Sastav (7,16 g)
L-leucin 3.000 mg *
L-valin 2.000 mg *
L-izoleucin 1.000 mg *
*PDU nije utvrđen. `
Ostali sastojci:
jabučna kiselina, veštačke arome, sukraloza, sojin lecitin, sprašen sok repe. `