Trenutno nemate proizvoda u korpi.
0 stavki | 0,00 rsd |
Nutritivne informacije |
100g proizvoda prosečno sadrži: |
Jedna porcija (30g) prosečno sadrži: |
% PDU* |
Energetska vrednost |
1691 kJ / 400 kcal |
507 kJ / 120 kcal |
6 % |
Masti -od toga zasićene |
5,2 g 2,0 g |
1,5 g 0,6 g |
2% 3% |
Ugljeni hidrati -od toga šećeri |
13 g 3,0 g |
3,9 g 0,9 g |
1% 1% |
Vlakna |
2,5 g |
0,75 g |
** |
Proteini |
74 g |
22,2 g |
44% |
So |
0,77 g |
0,231 g |
4% |
*PDU – preporučeni dnevni unos na osnovu prosečnog unosa 8400 kJ / 2000 kcal dnevno
** – preporučeni dnevni unos nije ustanovljen
NUTRITIVNA VREDNOST PROTEINA SURUTKE
Proteini mleka predstavljaju jednu od najvažnijih komponenti mleka sa nutritivnog aspekta. Proteine kravljeg mleka čine dve velike grupe proteina – kazeini (oko 80%) i proteini surutke (oko 20%). Surutka je sporedni produkt kod proizvodnja sireva. Ova sirova surutka se prerađuje i od nje se dobijaju proteinski bogati koncentrati (WPC) i proteinski izolati (WPI). Koncentrati proteina surutke su bogati proteinima surutke, ali takođe sadrže masti i laktozu, dok izolate karakteriše nizak sadržaj masti i laktoze. Prema nutritivnoj vrednosti proteini surutke imaju visoku vrednost koja je slična vrednosti proteina mleka iz kojeg su i dobijeni, što znači da imaju visok sadržaj esencijalnih i ne-esencijalnih aminokiselina tj. predstavljaju proteine potpune biološke vrednosti. PDCAAS vrednost (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score) za proteine mleka i surutke iznosi 1,00 i veća je u odnosu na proteine goveđeg mesa (0,92), proteine soje (0,91) ili proteine pšenice (0,42).
Prema određenim podacima proteini surutke mogu imati antimikrobno, antiinflamatorno, imunomodulatorno i antioksidativno dejstvo kao i moguću ulogu u smanjenju rizika nastanka nekih oboljenja. Prema američkom Institute of Medicine’s Food and Nutrition Board-u, preporučeni dnevni unos proteina bi trebalo da bude u intervalu 10-30% računato na ukupne dnevne energetske potrebe, odnosno u proseku 52 g dnevno za decu iznad 14 godina i 56 g za odrasle. Preporuka iz Kanade je računata prema telesnoj masi i kod fizički aktivnih osoba (sportovi izdržljivosti) iznosi 1,2 – 1,4 g/kg telesne mase dnevno. Kod sportova snage potrebe proteina su nešto veće i iznose 1,6 – 1,7 g/kg telesne mase dnevno.
Korišćena literatura
• PDR for nutritional supplements, 2nd edition (2008). Physicians´ Desk Reference Inc, Montvale, NJ.
• Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda ("Sl. glasnik RS", br. 45/2010, 27/2011, 50/2012, 21/2015 i 75/2015)
• Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane (“Sl. glasnik RS”, br. 85/2013 i 101/2013)
• Pravilnik o prethodno upakovanim proizvodima (“Sl. glasnik RS”, br. 43/2013)
• Pravilnik o prehrambenim aditivima ("Sl. glasnik RS", br. 63/2013).