Explode -
Explode -
Explode -
Explode -
Explode - Ultimate
Explode -
Explode -
Explode -

Prijavljivanje

MP Core Carnitine 60kap.

Šifra proizvoda: 7028
2.200,00 rsd
Karnitin se klasifikuje u aminokiseline, iako je zapravo mnogo bliži B vitaminima po funkciji. Njegova primarna uloga je da olakša transport masnih kiselina dugih lanaca u ćelijske mitohondrije, gde se odvija proizvodnja energije. Karnitin pomaže organizmu da od unesene hrane stvori energiju, a istovremeno sprečava nagomilavanje masnoća oko vitalnih organa ubacujući masnoće u ćelije, gde sagorevaju oslobađajući energiju. 
 
Karnitina ima najviše u mesu i namirnicama životinjskog porekla, tako da je veoma važno da ga vegetarijanci dodatno unose. Dnevno sa hranom čovek unese prosečno oko 50 mg karnitina. Organizam može i sam da ga proizvede sintezom iz aminokiselina metionina i lizina, vitamina B-6, vitamina C, gvožđa i niacina. Ali mnoga istraživanja ukazuju da je organizmu potrebno najmanje 500 mg karnitina dnevno, a aktivnim sportistima i znatno više, do 3000 mg. 
 
Karnitin je osnova za produkciju hormona, uključujući i anabolne hormone poput testosterona, zbog čega ga sportisti rado koriste za povećanje mišićne mase. Pomaže u kontroli štetnog uticaja kortizola (hormona koji stimuliše kataboličke procese) na moždane i mišićne ćelije. Suplementacija karnitinom neophodna je kod sportova koji zahtevaju izdržljivost, kao što su na primer maraton i biciklizam, pošto kod intenzivnih treninga nivo karnitina značajno opada. Uz karnitin kiseonik se maksimalno iskorištava, što rezultira mogućnošću dužeg treniranja sa minimalnim zamorom. 
 
Karnitin može da bude od velike koristi i dijabetičarima, jer utiče na pojavu koja se zove dijabetska ketoza - prisustvo abnormalne količine ketona u krvi. Ona nastaje u nedostatku insulina, kada se masti pojačano metabolišu. Ketoni ili ketonska tela su toksične kisele supstance, produkt procesa iskorištavanja masnog tkiva za proizvodnju energije, koje se nagomilavaju u krvi i koji su uzrok mirisa na aceton kod nekih dijabetičara. Neka od svojstava L-karnitina: 
 
- ubrzava metabolizam i iskoristljivost masti za stvaranje energije 
- smanjuje stvaranje laktata, soli mlečne kiseline 
- povećava energiju, snagu i izdržljivost 
- učestvuje u izgradnji čiste mišićne mase i daje definiciju 
- učestvuje u produkciji testosterona 
- antikatabolički efekat 
- ubrzava oporavak nakon intenzivnog treninga 
- preventiva je srčanim oboljenjima (angina pectoris, infarkt) 
- smanjuje nivo triglicerida i štetnog holesterola (LDL), a podiže nivo dobrog (HDL) holesterola
- redukuje ketone u krvi, što je značajno za dijabetičare 
 
Doziranje i način upotrebe
 
2 kapsule 1 do 3 puta dnevno.
 
 
Podaci o nutritivnoj vrednostiBroj doza po pakovanju: 30
 
Veličina doze: 2 kapsule
 
Sastav (2 kapsule)
MusclePharm® Carnitine Core mešavina (Acetil-L-karnitin, L-karnitin-L-tartrat, ketoni maline, propionil-L-karnitin) 1.000 mg
*PDU nije utvrđen. `
Ostali sastojci:
želatin, sredstva protiv zgrudvavanja (magnezijum stearat, mikrokristalna celuloza, silicijudioksid). `