Explode -
Explode -
Explode -
Explode -
Explode - Ultimate
Explode -
Explode -
Explode -

Prijavljivanje

TW ZMA Fuel

Šifra proizvoda: 708
2.250,00 rsd

Zinc Magnesium Aspartate (ZMA) je sinergijska kombinacija minerala cinka, magnezijuma i vitamina B-6. Cink je mikromineral koji igra veoma važnu ulogu u regulaciji rasta ćelija i obnavljanju tkiva, kao i održavanju imunološkog sistema i ubrzavanju oporavka organizma nakon treninga. Učestvuje u delovanju hormona insulina, hormona rasta, testosterona i estrogena, kao i u preko dve stotine enzimskih reakcija. Cink je zastupljen u obliku cink aspartata monometionina, heliranim oblicima koji imaju veliku biološku aktivnost i iskoristljivost i koji se odlikuju boljom apsorpcijom.

Magnezijum je makromineral neophodan za održavanje ravnoteže elektrolita, proizvodnju energije i normalne neuro-mišićne funkcije. Učestvuje u preko tri stotine enzimskih reakcija, uključujući glikolizu, Krebsov ciklus, sintezu kreatin fosfata, sintezu nukleinskih kiselina, aktivaciju aminokiselina, fino kontrahovanje mišića srca, ciklično stvaranje molekula ATP i proteinskoj sintezi. U ZMA kombinaciji se magnezijum takođe nalazi u heliranom obliku, u obliku magnezijum aspartata u kojem je biološki znatno korisniji za organizam.

Značajna komponenta ZMA je i vitamin B-6, piridoksin, koji ima važnu ulogu u proteinskoj sintezi, umanjuje posledice delovanja nekih kataboličkih steroida, kao što je kortizol, koji izaziva umor i otkazivanje mišića. B-6 povećava odnos testosterona prema kortizolu u korist testosterona, što rezultuje pozitivnim efektima u snazi i izgradnji mišićnog tkiva.

ZMA je kreacija laboratorije Balco Labs koja je proučavala efekte minerala i elemenata u tragovima više od 15 godina. Istraživanja na sportistima koji se bave sportovima snage pokazala su da precizna kombinacija cinka, magnezijuma i vitamina B-6 u ZMA može da poveća ukupnu količinu testosterona, kao i slobodnog testosterona do 30%. Studija koja govori o tome objavljena je u časopisu Sports Medicine, Training, and Rehabilitation Journal i ona ukazuje da primena ZMA u večernjim časovima ima uticaja i na povećanje snage. Ova činjenica je značajna za bodibildere, dizače tegova i uopšte sportiste koji se bave teškim sportovima.

ZMA ima jače dejstvo od veštačkih steroida na povećanje nivoa testosterona i snage mišića, i, za razliku od veštačkih steroida, ne izaziva negativne efekte, pa stoga ne podleže zabranama. Efekti uzimanja ZMA:

- na prirodan način povećava nivo hormona, naročito testosterona
- povećava mišićnu snagu (prosečno 2,5 puta kod muškaraca)
- jača imunitet organizma
- ubrzava oporavak nakon treninga

ZMA je pogodan i za mlađe sportiste koji se često nekvalitetno hrane, a čak i mali deficit ovih esencijalnih minerala kod sportista usporava stvaranje testosterona i slabi imunitet. Može da poboljša i kvalitet sna, pa se preporučuje uzimanje pred spavanje.

Preporučena doza: 3 kapsule dnevno za muškarce, 2 kapsule dnevno za žene, najbolje na prazan stomak 30 do 60 minuta pre spavanja. Za najbolje rezultate izbegavati uzimanje uz hranu ili suplemente koji sadrže kalcijum.

Podaci o nutritivnoj vrednosti
3 kapsule sadrže:
 
Protein 1g
Vitamin B6 (from Pyridoxine Hydrochloride) 10.5mg
Magnesium (from Magnesium Aspartate) 450mg
Zinc (from Zinc Monomethionine and Zinc Aspartate) 30mg