Trenutno nemate proizvoda u korpi.
0 stavki | 0,00 rsd |
Vitamin C je jedan odnajčešće korištenih vitaminskih dodataka ishrani.
Rastvara se u vodi. Iako većina životinja sintetiše sopstveni vitamin C, čovek mora da ga unosi hranom i dodacima ishrani. U prirodi ga najviše ima u zelenom lišću i šipku (120 puta više nego u pomorandži)...
Brzo se izlučuje putem mokraće i veoma je osetljiv na spoljne uticaje, pa je najbolje unositi ga dodacima sa produženim oslobađanjem, jer se tako obezbeđuje stalno prisustvo C vitamina u organizmu. Osnovna prednost prirodnog C vitamina je u njegovoj lakšoj i boljoj apsorpciji, a to omogućava prisustvo bioflavonoida (vitamin P), kojih nema u čistoj askorbinskoj kiselini. Najpoznatije dejstvo C vitamina je učešće u stvaranju kolagena, neophodnog za razvoj i obnavljanje tkiva, desni, zuba, kostiju i krvnih sudova. Nedovoljno unošenje vitamina C izaziva skorbut, pojavu modrica, promene na mišićima. Vitamin C spada u antioksidante, pa tako služi za detoksikaciju organizma i neutralisanje štetnih slobodnih radikala.
Vitamin C pospešuje apsorpciju mnogih drugih vitamina i minerala, nezasićenih masnih kiselina.
Upotreba : 1-2 tablete dnevno uz obrok.